tisdag 6 mars 2012

Under mina förväntningar

Det är inte kul. Det gör mig inte glad att regeringen lyckades bevisa det hyckleri jag påtalade kanske kunde finnas. Det är inte kul alls. Medan vi åker till Afghanistan för att unga flickor ska få gå i skolan i insatser som Svenska Afghanistankomittén menar gör det svårare, inte enklare att bedriva undervisning för flickor i Afghanistan, så visar det sig nu att vi hjälper till att planera vapenfabrik i detta landet:



Hade inte regeringen sett det kontroversiella i detta hade det inte varit hemligt och att regeringen i nuläget mest sannolikt inte frågar sig "vad har vi gjort fel?" utan "hur får vi folket att glömma detta?" gör saken bara ännu sorgligare. Och ännu sorgligare - jag tror de kommer lyckas väl med att tiga ihjäl detta, alternativt kommer de visa till att de första kontakterna togs 2005, alltså har de inget ansvar. Sorry Fredde, som regeringschef har du ansvaret. Hur ynkligt du än försöker frånsäga dig det.

2 kommentarer:

Vic N sa...

Mkt av problematiken i Afghanistan beror på Bush-administrationens initiala undermåliga planering och huvudsakliga fokusering på kriget i Irak. Det är väl inte svårt att föreställa sig att det tar tid att reparera sådana fatala fel och prioriteringar som har gjorts.


Ja, det är intressant att regeringen vill hjälpa Saudiarabien att bygga raketer. Vad vet regeringen om regionen som inte resten av folket vet? Är hotet från Iran så överväldigande? Är Syrien att tillräckligt destabiliserat för att kunna utgöra en säkerhetsrisk för hela regionen? Vi får väl anta att regeringen har goda grunder för detta extraordinära beslut att överföra svensk vapenteknologi till främmande makt. Det är ju svårt att tro att regeringen medvetet vill Sverige illa, trots att regeringen leds av moderater.

Förresten, hur kommer det sig att du inte följer min blogg, Johan?

Lucas Carlsson sa...

Jag skulle tro att denna regeringens resonemang stämmer helt med förra regeringens när det gäller vapenexport.

Om det går att öka handelsbalansen, BNP och sysselsättningen så kommer man att göra affärer oberoende av alla etiska invändningar.

Det enda som lär få regeringen att backa är om de tror att det kommer att kosta dem regeringsmakten i nästa val (vilket inte är sannolikt).

Så krasst tror jag tyvärr att det är. År 2005 fanns det majoritet för avtalet över blockgränsen och detta har inte förändrats sedan dess. Det är dock intressant att man har spelat med dolda kort och verkar ha varit väl långt ute över gråzonen.

Att vapenindustri är smutsigt och oftast korrumperar alla inblandade är väl belagt sedan länge.