Statens betalningar resulterade i ett underskott på 14,6 miljarder kronor i januari. Underskottet var därmed 12,2 miljarder kronor större än Riksgäldens prognos. De största avvikelserna rör återbetalningar av skatt, medlemsavgiften till EU och räntor på statsskulden.
Nettot av skattebetalningarna var 2,5 miljarder kronor lägre än väntat, vilket beror på större återbetalningar av skatt. Medlemsavgiften till EU var 1,4 miljarder kronor högre än prognos, vilket troligen endast är en förskjutning av betalningar mellan månader.
Underskottet för en månad var alltså 12,2 miljarder kronor mer än den väntade siffran 2,4 miljarder kronor. Relativt budgeten för hela 2012 där man förväntas gå med 251 miljarder kronor i underskott så är detta bara en tjugondel. Tydligen har man då räknat med att man ska gå kraftigt minus någon annan av årets månader eftersom man räknar med att underskottet ska sluta upp på -251 miljarder. Eller så inkluderar man inte pensionsutbetalningarna i de olika månadernas budgetsunderskott. Isåfall är det förväntade underskottet ca 13 miljarder vilket vi då överstigit bara i Januari månad. Svårt att säga ifall detta har varit en stor felräkning eller inte från alliansens sida, men visst låter det som ganska mycket? Det är mer än dubbelt så mycket som man avser lägga på "Allmän miljö- och naturvård" under hela året. Statens budget kan man läsa om här: http://www.regeringen.se/sb/d/2548/a/175541. Staten underskott under Januari anser jag man borde kunna läsa om i våra tidningar, men tills vidare vet jag inte var utöver Thomson One där man kan läsa om det.
2 kommentarer:
Johan, statsbudgeten är till 1/4 underfinanserad!
På Perssons tid uppgick svensk statsbudget till 700-800 miljarder/år.
Intressant är dock att posten "Allmänna bidrag till kommuner" förväntas gå ned, dvs att kommunerna får mindre underskott, vilket man kanske kan koppla till att de förväntas få färre socialbidragstagare. Det är dock helt vansinne att ålderspensionerna står för 1/4 av hela statsbudgeten.
En annan intressant aspekt är att vi betalar 30 miljarder till EU och får tillbaka lite mer än 10 miljarder. Detta ska jämföras med när vi gick med i EU och betalade 20 miljarder och fick tillbaka 10 miljarder. Den dealen fick då mycket kritik, att Sverige var ett nettoland, och ansågs vara resultatet av dålig förhandlingsteknik. Inte illa av lilla EU-kritiska Sverige att betala ännu mer nu och få tillbaka lika mycket som innan - utan att ens ha räknat in inflationen.
Skicka en kommentar