onsdag 13 januari 2010

Europas sämsta luft

De sju "fjällena", bergen runt Bergen kan vara bra till mycket. Av och till har det dock också sina dåliga sidor. Eftersom kall luft har lagt sig nere i dalen mellan de sju bergen samtidigt som varmare luft ligger över så menar forskarna att Bergen har blivit till någon form av växthus. Avgaserna har inte klarat av att komma bort från statskärnan och mängden kvävedioxid har bara ökat och ökat. Från bra nivå till dålig till mycket dålig. Nu verkar det som tur är att vindarna har kommit ner och renat luften lite, men på den korta tid då avgasnivån sköt i höjden så fick man i kommunstyret diskutera olika varianer av nödtilltag. Bland annat funderade man på att förbjuda bilar helt och hållet i Bergen centrum. Man bestämde att småbarn som gick i skolan i centrum skulle köras ut för att få undervisning utanför staden.
Tidningarna hjälpte till för att mobilisera människor att i solidaritet lämna bilen hemma. På måndagen när jag skulle till jobb så valde jag att gå istället för att ta bussen eftersom det var så mycket människor på busstationen att man inte ens kunde stå på perrongen.

Nåväl, problemet verkar löst för denna gången. Nu får man bara se om politikerna vågar göra någon åtgärd för att förebygga problemet till nästa gång, eller ifall man bara väntar tills nästa krissituation.

Inga kommentarer: