Kul att se dig kommentera igen på blogen Markus.. som svar på hur man orkar så är det nog för att man av och till får en kommentar. Sedan kan det ju vara skönt att försöka lufta tankar som man inte själv klarar att få grepp om.
Vad gäller finanskrisen så tror jag ingen kommer hålla i facit för varför den kom eller var den kommer sluta förrän lång tid efter den är slut. Girighet är ett enkelt sätt att förklara den på, men att människor i sin natur ofta är giriga kommer ju inte som något nytt för någon. I flera veckor har det nu kommer motstridiga rapporter om att botten är nådd samt att himlen håller på att rasa samman. Vi kan se på jobbet att det har handlats mindre med aktier på senaste tiden, men så som det ser ut nu kan man inte dra några slutsatser om trender.
Har ni hört ryktet om att GM ska gå i konkurs. Företaget har tydligen fått en sämre stabilitetsranking än de isländska bankerna hade innan de var tvugna att tas upp av staten. Med kvartalsrapporterna granskade med finanskrispräglade ögon så ser man att krisen nu kommer in till real-ekonomin.
Det var en tanke som kom till mig när jag och N tittade på Better Things, en ny brittisk film som handlar om missbrukande och trasiga ungdomar i England. Filmen blandar bland annat bilden av deprimerade och heroin-injicerande ungdomar med bilder av vackert broderade gardiner och gammalt fint porslin. Jag tänkte vad konstigt det var att alla dessa vackra tigna fanns bland dessa ungdomar som helt tappat greppet om världen. Den personen som faktiskt broderat gardiner, eller gjort den vackra tallriken kommer säkert leva ett materiellt mycket sämre liv. Nu tycker jag givetvis att alla människor förtjänar att ha det bra, men var finns rättvisan att de i Kina som sliter för att bygga hus och producera allt det vi konsumerar här i väst lever så dåligt rent materiellt. Det är Nike eller IKEA eller vem helst annan som får själva vinsten på det som görs.
Jag kommer att tänka på alla dessa finanshajar som bara genom att placera pengar på "rätt" ställe fått astronomiska löner. På goldman sachs tjänade genomsnittspersonen 622 000 $ år 2006, och det är med sekreterare inräknat. Trots detta så skapar man ju egentligen väldigt lite. Inget som är handfast. Allt man gör är att man ger folk möjlighet att ekonomiskt finansiera sina projekt.
6 kommentarer:
Det där med hur mycket investerare tjänar har jag också funderat på. När det är goda tider plockar de ut sanslösa mängder pengar, men när det blir sämre tider och det är dags att betala tillbaka, vem är det då som får stå för notan?
Att det är en orättvis värld vi lever i råder det väl inga tvivel om. Kineserna får det som tur är bättre och bättre, men jag undrar vad det kommer att få för konsekvenser. Och förresten, vilken levnadsstandard tror du att vi skulle ha ifall världens tillgångar fördelades helt jämt mellan alla människor?
Kul att se dig kommentera också Lars. Jag antar att styrkan med aktiebolagen är att ingen behöver ta notan om allt går över ända. Jag hörde att på en av dessa bankerna som gick i konkurs i USA hade man en nytillsatt VD. Trots att företag gick omkull och han bara jobbat där några veckor så fick han en fallskärm på flera miljoner.
Detta med våran levnadsstandard tycker jag är intressant. Det känns naturligt att en människa lever precis som vi gör, kan köpa den maten de önskar, har råd med nya möbler etc. Var går gränsen om allt skulle delas lika? Kanske man kastar sten i ett glashus när man kritiserar den ekonomiska imperialismen som väst har lyckats få till.
Igår hörde jag på ett radioprogram där man sa att Kina sedan en tid försökt styra om landet så att det är den egna medelklassen som driver konsumptionen och inte utlänningar. Social stabilitet är ledordet för Kinas ledare.
Jag läste det där med GM, de planerade då (11 okt) att gå ihop med Chrysler. Som också har stora problem, det verkar som om deras "bensin pris"-garanti för de allra största bilarna inte slog så väl ut som de hade hoppats på. Hoppas att det blir mer japaner och deras mycket mindre bilar som i framtiden dominerar.
Om livet var rättvist och allting var jämt fördelat skulle välden se mycket annorlunda ut.
Jag tror att faktiskt att det skulle vara mindre krig. Men vilken levnadsstandard vi skulle ha känns väldigt svårt att spekulera om.
Hänt i veckan i Sverige:
1: Kronan tappar mycket snabbt i värde och en Euro kostar nu mer än 10 kr. Dollarn kostar snart 8 kr.
2: Efter FRA kommer IPRED1 (antipiratlagen, piratjägarlagen). privata aktörer kommer att få adressuppgifterna så att de själva kan skicka utpressningsbrev till de anklagade. Lucas, miljöpartiet verkar i integrationsfrågor vara det enda vettiga riksdagsparti. Hur ser inställningen ut i denna frågan?
Miljöpartiet vill legalisera ickekommersiell nedladdning av upphovsrättskyddat material på Internet. Vi vill förbättra konkurrensen och höja nuvarande ersättningssystem så att upphovsrättsinnehavarna får större intäkter.
Man kan jämföra det med hur man hanterade kopieringen av musikskivor till kassetter. Det vore förfärligt om privata företag fick agera polis och började spionera på vad privatpersoner sysslar med på sina datorer.
Det skulle dock säkert bli en branch som kunde sysselsätta många, stärka äganderätten och minska utanförskapet... (ironi)
När det gäller orsaken till finanskrisen så är de underliggande orsakerna inte så svåra att se. Det hela beror på att finansmarknaden har gått från att vara ett medel som stödjer den reela ekonomin till att bli ett självändamål som till och med anses viktigare än den "verkliga" ekonomin. Eftersom insynen är begränsad och transaktionerna sker blixtsnabbt så har aktörerna på finansmarknaden tappat verklighetsuppfattningen. Man har gjort evig tillväxt till ett paradigm och förefaller paralyserade över blotta tanken på en hållbarhetsgräns. Konsekvensbeskrivningar och omvärldsanalyser verkar tyvärr ha stannat vid ekonomiska styrparametrar och index som har hanterats som något beständigt när det egentligen handlar mer om psykologi och spekulation.
Jag måste säga att miljöpartiet framstår mer och mer som ett riktigt bra alternativ. Tidigare har jag känt att jag inte riktigt har vetat var jag har dem. Föregående val blev det PiratPartiet men mp verkar i det stora hela ha ungefär samma hållning men med en betydligt stöööörrre bredd i sitt partiprogram. Funderar starkt på att ge dem min röst till våren io med EU-valet.
Hur går det för er andra(Lars och Johan). Kommer ni kunna rösta överhuvudtaget? Fast det borde väl gå att ta sig till ambassader och konsulat.
Håller med om att alla skriker för att BNP kanske kan bli samma som den var förra året, KATASTROF! Men var verkligen förra året så himla dåligt?
Finns det ingen gräns för värdet av alla tjänster och produkter (om vi räknar bort inflationen)? Jag tycker att det borde väl finnas en gräns när det helt enkelt inte finns mer utrymme, eller? Det som säljs måste ju någon köpa. Kan vi verkligen köpa mer och mer hela tiden?
ekonomi är humbug! utöver att generera produkter och tjänster - hur kan man tjäna pengar på något? jag har aldrig begripit mig på aktiers värde. det är en andel i ett företag, visst! men att värdet på aktierna skulle kunna variera så markat från det faktiska värdet av företagets land, maskiner, råvaror, besparingar etc, är för mig märkligt.
för att recitera min favorit-Persson "Det är lätt som politiker att förvillas av ekonomerna. Men man ska komma ihåg att ekonomi är plus och minus - att inte ha större utgifter än vad man har intäkter"
tack för ordet!
Skicka en kommentar