söndag 20 september 2009

Samhället påväg över ända



I Norge har det varit val. För de av oss som naturligt dras till bilden av vår värld som orättvis. Som menar att det faktum att gapet mellan rika och fattiga ökar i nästan samtliga av världens länder (läste att det faktiskt minskat i Brasilien) är ett tecken, inte på att alla människor har lika möjlighet, men att människors möjlighet mångt om mycket avgörs av deras pengar. För de av oss. mig. Var det i någon mening de "goda" som vann. Tillsammans med England lär Norge vara det enda landet i Europa som har vänsterregering för tillfället. Goda nyheter kan man tycka..
Men inte enligt mig.
De som egentligen vann i detta valet var Frp och Ap (motsvarande Sverigedemokraterna light och socialdemokraterna). Det var de två partierna som hade sämst miljöpolitik. Ap lär inte ha berört miljöfrågan i sitt partiprogram, Frp är fortfarande svävande på om det ens finns någon miljöfråga. Valets förlorare var V och Sv. V är något så unikt som ett högerparti som vill föra en offensiv miljöpolitik. Sv är något mellan vänsterpartiet och miljöpartiet. Alltså, de med den mest offensiva miljöagendan var de som gick tillbaka.

I Sverige berättar man att moderaterna genomför sina planerade skattesänkningar till de som har arbete. I norsk press talar man om det som en skattesänkning på tio miljarder, i svensk press talar Rheinfeldt om det som att de som har arbete ska få 200 kr extra. Då är det alltså lätt för människor att räkna ut ifall de är vinnare eller förlorare på skattesänkningen. Ifall de får mindre än 1000 kr per person i familjen i året så är de förlorare. Annars är de vinnare. Hoppet är att man ska få fler arbeten i Sverige. Mer pengar till folket betyder ju mer konsumption, vilket betyder fler jobb.

Själv undrar jag när man kommer ställa sig frågan. Vilket jobb är viktigt att de görs. Behöver vi verkligen att människor ska arbeta bara för sakens skull. Finns det saker i samhället som verkligen skulle behöva göras? Isåfall, varför finns det samtidigt så många som inte gör något. Som går arbetslösa?

Finanskrisen förutspåddes förändra vårat medvetande, förutspåddes skapa opinion för att ändra ett marknadsbaserat system med problem i. I verkligheten verkar krisen bara ha gjort människor mer rädda för att stå upp för det som man tror på. Vi är glada för att vi har jobb, för vi förstår vilken tragedi det är att inte har det.

2 kommentarer:

Lucas Carlsson sa...

Oroliga människor är goda konsumenter. Enligt ekonomisterna är lösningen på våra problem tillväxt dvs mer ska konsumeras. Det är inte så noga vad som konsumeras, bara det är mer, hela tiden mer, då blir allt bättre och bättre.

De som blir arbetslösa måste motiveras fortast möjligt att ta ett nytt jobb, det kallas arbetslinjen. Om det är tillräckligt eländigt att inte ha ett jobb så kommer fler att jobba (enligt teorin), det spelar ingen roll vad de jobbar med...

Enligt teorin så måste de som jobbar motiveras att jobba, gärna mer. Det snabbaste sättet att uppnå detta är att sänka inkomstskatterna. Men man kan ju inte höja konsumtionsskatterna, för då minskar tillväxten så...

Det gemensamma krymper och mer "valfrihet" överlåts till individen, varje människa blir sin egen lyckas smed. Ingen ska leva på oss andra...

Att de gemensamma resurserna krymper verkar inte vara något problem. Det privata är per definition effektivare, det ger vinst.

Klimatförändringar, oljekriser, finanskriser och pandemier kan man köpa försäkring mot... Ingen omställning behövs, öka takten så löser mer av samma som genom ett trollslag problemen, om inte ta ett glas, se världen och njut så länge det går.

eller? Kan det vara så att vi som aldrig förr stakar ut framtiden för vårat släkte (och alla de andra), att vi har mer gemensamt än egoismen? Att det är djupt meningsfullt att inrätta en tillvaro som ger goda/bättre förutsättningar för kommande generationer och de som lever hela sitt liv i ett bokstavligt helvete idag. Vilka vill vi vara?

Dekadensens gravdansare som "passar på att uppleva medan det går" eller de modiga som ser vart vi är på väg och går mot strömmen?

Jag vet vem jag vill vara!

Vic N sa...

Angående svensk politik. Vem behöver Sverigedemokraterna när det bara är en tidsfråga innan Kristdemokraterna börjar prata om att slå värn om "svenskheten"? Förövrigt din favorit Per Gahrton har skrivit den. Kanske inte så konstigt att kd tappar väljare då det inte bara är deras kulturpolitik som luktar unket.

http://www.newsmill.se/artikel/2009/09/17/goran-hagglund-ar-sveriges-pia-kjaersgaard