lördag 1 november 2008

Om pengar och tillväxt

Lucas försökte en gång förklara var det var pengar kom från, det är ju något som man ofta inte behöver reflektera kring eftersom systemet bara fungerar för en.. Men idag råkade jag komma över en förklarande film som beskriver det som man kanske borde fått berättat för sig redan i skolan, bankväsendets historia och essens. Filmen föklarar också på ett mycket enklare och direktare sätt varför vi verkligen MÅSTE ha evig tillväxt i samhället. Det är byggt in i vårt monetära system.



Jag rekommenderar er varmt att se filmen, eftersom den kanske också ger en inblick i varför det varit så lönsamt med sub-prime lånen, och vad egentligen innebörden är av rädningsaktionerna som görs för att rädda vårat bankväsen.

Angående försiktighetsprincipen tycker jag också att den borde gälla. När man funderar på frågor som livskvalitet och samhällets riktning så kunde vi kanske klarat oss utan mobiltelefoner ifall det också innebar att vi var säkra på att våra barn inte fick melamin i mjölken. Problemet är att väldigt mycket skulle bli ekonomiskt ohållbart. Jag tror att mikrovågsugnen skulle varit förbjuden. Mobiltelefonen också. Det skulle aldrig ha skett någon utveckling i de här fälten eftersom det inte skulle varit tillåtet att lansera dessa produkterna som man fortfarande inte vet om de är farliga. Det är möjligt att man i framtiden kommer kunna lansera produkter som man vet är ofarliga inom dessa fälten, men dessa produkterna skulle ju aldrig kommit till om inte folk köpt de farliga produkterna för att sponsra utvecklingen. I fält som livsmedel borde det ju vara uppenbart att försiktighetsprincipen ska gälla, men i slutändan finns det så stora ekonomiska intressen i att låta den principen stryka på foten att den ofta förbi ses. Gen-manipulerad mat någon? I Syd-korea förbjöd man ju billigt amerikanskt kött eftersom det fanns hälsorisker med det, men trots stora protester så tillät man köttet igen. Och det säljer ju givetvis, eftersom det är billigt.

11 kommentarer:

Vic N sa...

GMO är världens mest haussade grej, pga Greenspeace och andra organisationers skräckpropaganda. Kan hålla med om att GMO-produkterna inte alltid fokuserar på det mest konsumentvänliga aspekterna såsom förbättrade näringsvärden (även om Golden Rice utvecklades för att göra det)

Ang försiktighetsprincipen bör den appliceras i ömtåliga/känsliga miljöer. Jag ställer mig starkt kritiskt till folk som vill hävda att mikrovågsugnar skulle vara hälsovådliga. När kokade din farmor bort senast när hon drack sitt snabbmikrade soppa? Det vore också lite galet om mobiltelefoner FAKTISKT vore farliga. Jag menar - Sverige, EU och USA är väl inte något Kina när man kan få folk att hålla tyst om en gigantisk skandal bara för att omvärlden tittar på oss för tillfället? Utan ordentliga och solida fakta förblir dessa antydningar blott konspirationsteorier.

Unknown sa...

Så om jag har fattat det rätt. Vi måste betala av våra lån med pengar som vi hoppas tjäna sedan. Smart!
Det enda sättet att detta skall hålla då är ju alltså att inflationen är större än räntan som vi betalar. Vilket inte är troligt eftersom vad lever då bankerna av?
Som jag ser det kan vi inte konstant öka omsättningen av resurser, vi lever ju i en begränsad värld.

Mikrovågsugnen ser inte jag som farlig, dock är ju GMO (genetiskt modifierade organismer) lite mer komplext än vad jag som tekniker kan uttala mig om. Vi vill ju ha fördelarna som det erbjuder men inte de risker som vissa grupper ser. Och visst hade det varit kul att kunna garantera att inget melamin kommer att tillsättas i mjölken. Men det som jag har lärt mig är väl att man aldrig kan ge några garantier, hur man än gör.

Hänt i veckan:
1: Carnegie har fått lån på 5 miljarder kronor.
2: Jag har blivit morbror, grattis Maria och Jonas.
3: Köpte Metallicas nya album och är mycket besviken ljudet är så dåligt, vill knappt lyssna på skivan alls.

Hänt för länge sedan men kanske inte så många som vet det ännu jag och Josefine har förlovat oss!!

Anonym sa...

Jag har läst en artikkel om en pasient som dog efter att ha fått en blodöverförning. Blodet värmades i en mikrovågsugn. När du äter mat som har varit i mikron händer det läskiga saker i din kropp. Jag tror definitivt att det är hälsoskadligt att äta mycket mikrovågsmat. Och jag tror vi kommer få se konsenkvenserna av mobiltelefoner om några år, och det kommer inte bli roligt. Vakta dig för monstren. Det gör jag.

Anonym sa...

jag glömde skriva att på sjukhus värmer dem inte upp mjölk til bebisar i mikrovågsugnen. Det finns en grund till detta.

Vic N sa...

Blod ska inte värmas så brutalt som i en mikrovågsugn - utan försiktigt. I en mikrovågsugn så börjar det ju koka ganska kvickt, blod ska inte koka.

Jag förstår inte varför man kan värma mjölk i mikrovågsugnar, även om det är ämnat för spädbarn. Jag vill veta mer än vad som har hänt. Jag vet att man micrar all mat för testpersoner på tex AstraZeneca då man inte vill ha någon näringsförlust i tillagningen.

Ang GMO så är det lika stor risk att få en GENETISK defekt av genetiskt modifierad råvara som av vilken annan råvara som helst vi stoppar i sig - av den enkla anledningen att tunntarmen inte är designad för att ta upp DNA. Det enda reellt möjliga sättet för främmande DNA att komma in i kroppen är mha virus eller blodtranfusion. GMO är inte virus. Därmed inte sagt att DNA:t från GMO-grödad kan förändra några av bakterierna i tjocktarmen till att bli antibiotikaresistenta, fast det är högst osäkert om det är till någon fördel för den enskilda bakteriern då det blir då mot syntetiska antibiotika och inte mot de som faktiskt används av andra bakterier. (Kortfattat behöver man antibiotika för att välja ut rätt gener på labbet då generna odlas upp i bakterier, man ser till att den bakterie med rätt gen också är antibiotikaresistent) Det bör även nämnas att ute i naturen så är antibiotikaresistenta GMO-bakterier rätt chanslösa, då de de andra bakterierna konkurrerar ut dem ganska snabbt då det energimässigt förhållandevis kostsamt att vara antibiotikaresistent.

Min personliga åsikt är att GMO enbart är intressant i de fall de ger ökade näringsvärden. Tex alla spannmål vi använder idag har halvkassa näringsvärden då de blivit sönderförädlade för att öka avkastningen. Här skulle man även kunna öka näringsvärdena och få det bästa av båda värdar. Vi lever trots allt med ett modernt jordbruk och ekologisk mat kan inte föda hela världsbefolkningen (jag har sett siffror om att 1-1,5 miljarder människor skulle kunna leva på jorden om vi bara hade ekologiskt jordbruk - detta ska kontras med att vi kan föda 8-9 miljarder med det industriella jordbruket. Det går bara spekulera i hur många fler vi kan föda med gentekniskt förbättrade grödor. Det vore iofs lättare om alla blev veg så slapp vi mata ett par miljarder djur också).

Anonym sa...

Det finns inte mycket näring kvar i mat som varit i mikrovågsugnen. Den är närmast död. Go Obama!

Vic N sa...

Det enda jag kan hålla med om i det uttalandet är "Go Obama!"

Unknown sa...

Ang micro:
Hänger inte riktigt med.
Vad anonym och Bosse påstår är alltså att näringen skall försvinna när man värmer maten i micron. Vad är det som händer, delas molekylerna ner till andra ämnen som kroppen inte kan tillgodogöra sig? Eller försvinner helt enkelt en del molekyler genom förångningen?
Om inte var tar näringen vägen?

Lite roligt att bosse kallar näringsfattig mat för "Den är närmast död." =) (alltid lite roligt att märka ord)

Obama vann också, hoppas han gör bra saker nu också.

Lucas Carlsson sa...

Jag instämmer om Obama!

När det gäller näringsinnehåll, skadliga ämnen och micron så är det samma typ av problem vid all uppvärmning (särskilt grillning och stekning, men även kokning). Om man värmer för mycket så förstörs vissa näringsämnen och skadliga ämnen uppstår. Grillning som känns "naturligt" är tex inget vidare, särskilt inte över brinnande kol om man använt tändvätska. Det man grillar blir nämligen inrökt med en massa otäcka rökgaser som är direkt olämpliga att förtära.

Ett problem med GMO är att stora företag som Monsanto inte är särskilt intresserade av att ta fram många olika varianter av grödor som lämpar sig för olika jordarter, klimat och skadedjur. Det är kostnadseffektivare med ett fåtal grödor, som är tåliga mot deras eget bekämpningsmedel och som dessutom i sin tur inte ger en skörd som kan användas till utsäde. Alltså skapar man ett beroende av kemisktbekämpningsmedel och tvingar bönderna att köpa nytt utsäde inför varje sådd. Risken är dessutom att grödan är dåligt anpassad till jordmånen och suger näringen ur marken vilket kräver konstgödsling, detta ihop med användningen av bekämpningsmedel riskerar att göra det svårt att återgå till en naturlig gröda som egentligen var betydligt bättre anpassad eftersom den under århundraden hade anpassats till just detta odlingsområde.

Vic N sa...

Monsanto suger hårt! Det tycker nog de flesta biotekniker. Deras modifieringar i DNA:t hos olika grödor saknar helt konsumentnytta. Det är inte bönderna som ska övertalas att köpa GMO utan konsumenterna. Håller med Lucas i hans kritik mot Monsanto.

Markus, angående micrad mat. Det som du senare nämner vid grillning och stekning kallas för Maillard reaktion och är det som ger en knaprig yta på bröd, kött etc. Men ändå så uppstår det hel radda av cykliska kolväten och aminer som med ganska hög sannolikhet är direkt farliga för oss och en del har visat sig vara cancerogena i djurtester. För att detta ska uppstå behövs ett sk reducerande socker och aminosyror (i synnerhet de essentiella aminosyrorna är lättreaktiva).

Men! Detta sker inte vid kokning eller när man micrar mat då det kräver iaf 150 grader eller mer. När man kokar så blir det aldrig varmare än 100 grader (vattnet blir inte varmare, om man inte ökar trycket). En microvågsugn är i princip en vattenkokare och vad som händer är att dipolbindningarna (tex mellan O och H i en vattenmolekyl) börjar att rycka och temperaturen ökar. Samma sak som händer när man kokar vatten på spisen. Vattnet måste först förångas för att senare kunna värmas upp ytterligare till 150-200 grader, men det är inte så troligt då det finns så mycket isolerande luft som också måste värmas upp och därmed tar det väldigt väldigt lång tid innan det blir så varmt att man kan få en Maillard reaktion i en micro. Det är inte mycket vatten som läcker ut ur maten då det mesta krockar med andra molekyler i maten och gör dem varma - alltså en uppvärmning, och vattnet i sig återgår till ett litet kallare tillstånd.

Som blivande civilingenjör i bioteknik, specialiserad på livsmedel, vill jag hävda att mattillagning i micro är nog det säkraste sättet. Dels bevaras störst andel näringsämnen (då det går fortare att tillaga) och dels bildas mkt få oönskande ämnen. Förvisso kan maten bli lite degig och på andra sätt strukturellt motbjudande, men man har trots allt kokat maten inifrån.

Anonym sa...

Angående mikrobølgeovner må jeg faktisk si meg enig i Bosse og anonym. Jeg tror det er en svært ugunstig måte å tilberede mat på, verre enn koking. Hvis du skal spise brokkoli og vil bevare så mange nærigsstoffer som mulig bør du dampkoke (ång) den. I Sovjetunionen ble faktisk mikrobølgeovner forbudt i 1976 fordi forskere mente det var helseskadelig å spise slik mat. I dag er det selvfølgelig vanskelig å forske på slike ting og vanskelig å bli hørt, hvis funnene viser seg å være en trussel mot produsenter og menn med makt. Her er en lettlest artikkel om mikrobølgeovner:
http://www.matoghelse.no/artikler/matfakta--oppskrifter/oppvarming-av-mat-med-mikroboelger.aspx