tisdag 12 februari 2008

Historiens gång

I Juli 1919 kom Hitler för första gången i kontakt med DAP (Tyska arbetar partiet). Då som infiltratör, men Hitler blev inspirerad och från 1921 var Hitler en fast talare inför stora folkmassor. 1933 blev han rikskanslor och efter kriget 1945, när man tittade ut över den materiella och framförallt humanitära ödeläggelse som tagit plats var man helt enig. Detta får inte hända igen. Man tog steg för att öka inbördes ekonomiskt beroende i Europa, var nogranna med att informera om vad som har varit. Man lutade sig tillbaka med en förvisning att saker var förändrade. Detta kommer aldrig kunna hända igen.
1967 påbörjade historieläraren Ron Jones ett experiment för att försöka förklara för sina elever hur Tyskarna kunde låta nazismen gå så långt. Efter fyra dagar avslutade Ron experimentet då hans organisation, the third wave, började växa utom kontroll. Den hade då gått från att bestå av de 30 eleverna i hans klass till att omfatta hela 200 elever från runt om på skolan. Experimentet inspirerade till boken och slutligen filmen "The Wave".

Gorbatjov startade glasnost (mer pressfrihet) och perestrojka (utökad demokrati inom partiet) var det steg i leden för att hjälpa en stagnerad ekonomi. Likaväl måste det ses som ett erkännande av hur de metoder som Sovjet tidigare styrts med varit fel. När historiker uppskattar hur många människor som dött under Stalins (mellan tio till sjuttio miljoner människor) och Lenins (hittar ingen uppskattning) styre så är det tal vi inte kan förhålla oss till. Verklighetsanknytningen försvinner någonstans runt tre till fyra nollor. Att säga aldrig mera totalitära stater ligger nära till hands. tjugo år efteråt så förvandlar Putin av allt att dömma Ryssland till ett totalitärt land ännu än gång (här är förresten parralleller till Hitler, som reste ett söndertrasat Tyskland med ord om landets självklara storhet, påtagliga och skrämmande).

Det romerska kejsardömmet bestod i ca 500 år, från 27 f.kr då Augustos tillträdde som första kejsare till 476 e.kr då väst-rom föll. Det finns säkert olika sätt att se på varför riket föll i samman, men den mest populära jag hört är att riket föll under sin egna tyngd när man inte längre expanderade. Expansionen var nödvändig för att ha förslavade människor som genom sitt arbete kunde göra livet behagligt för romarna. Allt eftersom tiden gick, och fler blev berättigade statsborgarskap så blev kostnaderna helt enkelt för höga.
Amerika fick sin första president 1789. Knappt 220 år senare är det världens ledande ekonomi. Det är också ett land som lever över sina tillgångar, där man ständigt måste pumpa in pengar i den amerikanska ekonomin för att rätta till deras enorma exportunderskott. De militära kostnaderna i USA utgör enligt mina beräkningar tre gånger så mycket som Norges statsbudget (Statsbudgeten räknar jag som 1000 miljarder NOK och de militära avgifterna i USA räknar jag som 600 miljarder dollar), eller enligt story of stuff, hälften av USAs totala stadsbudget. Ifall ingen förändring sker så är det inte långsökt att USAs ekonomi kommer till att kollapsa helt och hållet.

Vad jag vill ha sagt med dessa korta utsagor, vars fakta alla är hämtade från wikipedia och vars slutsatser helt kommer från mig, är att det man kan lära av historien är att vi inte lär av historien.

I övrigt så var Darwin föredraget intressant, även om jag inte helt kunde följa med på vad norrmännen frågade och svarade efter seminariet.

1 kommentar:

Lucas Carlsson sa...

Kapaciteten att lära av historien finns dock. Kunskapen om hur människan reagerar/agerar är inte problemet, snarast är det väl att denna kunskap inte främst används för att lära oss att utvecklas och lära av historien utan istället används för att exploatera våra svagheter.

Det måste dock inte vara på detta sätt och potentialen att vi i den "mätta" delen av världen ska kunna höja oss till en högre nivå har väl aldrig varit större. Det finns ju faktiskt ett väldigt driv i att vara engagerad, samtigt som det är ju sprider sig ett missnöje i att vara förminskad till en ständigt otillfredställd konsument.

Jag tycker att det är väldigt roligt att ta del av dina iaktagelser och efterforskningar!