söndag 20 januari 2008

Lite miljögrejer



Efter att ha spenderat en hel del tid på sistone med att läsa Andreas Malms klimatbok så har klimathotet börjat kännas än mer akut.
Jag förundras över att ett så "civiliserat" samhälle som vårat står som paralyserat att handla när tiden så tydligt verkar kräva det. Det verkar inte gå för ett rikdsagsparti att göra nödvändiga åtgärder i frågan, kanske för att man är rädd för att samhället ska skjuta budbäraren. Istället väljer man att ignorera, eller iaf skjuta upp hela problematiken.
I mina studier har jag från experiment ibland fått dra långsökta slutsatser. Jag har vant mig vid hur brus gör att den erhållna mätdatan inte motsvarar den förväntade. Därför känns det olustigt att klimatmätningar som görs idag så unisont pekar åt samma håll. Att de pekar på att vi orsakar och befinner oss i en stor klimatomvälvning. Så ser det åtminstone ut i den litteraturen jag har läst, och det ges intryck av har störst stöd i forskarvärlden. Ifall våra riksdagsledamöter skulle ta del av samma information (vilket man kan tycka är deras plikt eftersom man i dagens mediadrev knappast kan skylla på okunskap kring problemets magnitud) så anser jag att de har en moralisk skyldighet att göra allt i deras makt för att lösa problemet. Även om detta skulle innebära att man släpper greppet om den västerländska hegenomin. På nyheterna var det två vänner som tagit personligt ansvar till att distrubera en bok om klimatförändringar till Sveriges riksdagsledamöter. Var fjärde person blev kontaktad med mail, varpå de sedan gick till riksdagen och delade ut boken.

Jag har upptäckt Birger Schlaugs blog vilket har varit en av helgens höjdpunkter. Därifrån har jag också kunnat ta lite större del om den klimatdebatt som flyter omkring på internet.
Jag får intryck av att det finns en eko-effekt i hela klimatdebatten. Att folk flest lyssnar på med ett öra på allt det som sägs, så plockar vi upp det vi tycker om att höra. Ofta hör man t.ex. folk påpeka att upphättningen beror på naturliga variationer och att jorden tidigare präglats av flera istider. Därför menar de att dagens temperaturökning är helt naturliga. Forskarna svarar med att 'Ja, naturliga variationer finns, MEN det vi ser idag hör INTE till de naturliga varationerna'. Jag stötte på en film från "Koldioxidens Vänner".



Givetvis är det bara ploj, för att marknadsföra ett nytt lantbruksuniversitet, men det förhindrade inte folk från att komma med de mest skillda meningarna om det de hade sett. Någon tycker det är upprörande hur klimatskeptiker målas ut som osympatiska i debatten. Givetvis vill man inte ha en häxjakt på oliktänkande i klimatdebatten, men man borde vara noga med vem man har som källa innan man uttalar sig säkert i ett ämne där misstag kan bli väldigt dyra. Det finns något tilltalande vid att vara klimatskeptiker. Man får rollen som 'han som inte lät sig rivas med i klimathysterin'. Lite Charles Bukowskij över det hela.
Ifall man ska tro Malms bok är det ingen större risk för att man rivits med i den opropotionerliga klimathysterin. Snarare är risken den att klimathotat är alldeles för nedtonat.

6 kommentarer:

Lars sa...

Kul film den första, men den bidrar ju inte direkt med något nytt. I princip alla är väl vid det här laget ganska medvetna om situationen vi befinner oss i med global uppvärmning, överkonsumtion och allt vad det är. Och även om kampanjer och filmer av det här slaget hjälper oss att hålla ämnet aktuellt så tycker jag nog att de har passerat sitt bästföredatum. Handlingarnas tid nu, och vad vi behöver är någon som talar om för oss hur och vad vi ska göra för att förbättra situationen. Minns hur jag efter att ha sett ”An Inconvenient Truth” lydde Als råd och gick in på filmens hemsida för att ta del av miljöråden som han lovat skulle finnas där, men allt jag hittade var en uppmaning att byta ut sina vanliga glödlampor mot energilampor, och jag tror på något sätt att det borde gå att göra mer än så. Men vi människor (mig själv mycket inkluderad) är både lata och dumma, eller i alla fall så låtsas vi gärna att vi är dumma, och väljer lätt att skjuta jobbiga saker åt sidan om vi inte har någon sparkar oss i häcken. Så jag tycker att det är dags att vi får se lite fler kampanjer med riktig hård och konkret information om vad det är vi måste göra, istället för att fortsatt tvingas lyssna till personer som bara upplyser om hur illa det är ställt i världen utan att kunna ge bättre förslag till förbättring än att går över till energilampor.

Vic N sa...

Bra och intressanta videor!

Lucas Carlsson sa...

Det glädjer mig att du tyckte att boken var intressant!

Det som förbluffar mig i debatten kring klimatfrågan är hur många personer som tvärsäkert uttalar sig om att det INTE är förbränningen av fossilabränslen som är orsaken till uppvärmningen. Det är ofta personer som inte har läst annat än dagstidningsartiklar i frågan och dessutom saknar naturvetenskaplig skolning bortom gymnasienivå. Eller om de är vetenskapligt skolade ofta verkar inom ett helt annat område. Jag påstår inte själv att jag förstår annat än de grundläggande teorierna bakom växthuseffekten och då endast på en populärvetenskaplig nivå, men som jag ser det handlar frågan för mig mer om riskhantering. Vissa skeenden är helt enkelt oacceptabla och måste undvikas. Med detta synsätt så är det oetiskt att trotts alla varningar fortsätta som om inget hänger.

Historien är full av exempel där människan har bortsett ifrån eller missbedömt riskerna av storskaliga projekt trotts att det funnits gott om varningar.

I slutändan så kommer allt som oftast de stora medvetande höjningarna som krävs för en förändring till det bättre från outtröttliga individer som fortsätter att år efter år hävda sina obekväma insikter även när de med makten inte har intresse av att lyssna.

Idag så är det ekonomerna och ekonomin som allt som oftast bestämmer de politiska besluten. Om vi ska klara denna utmaning så måste insikten att livet finns i biosfären och inte på bankkontona eller i börstabellerna få genomslag. Ekonomi är ett mänskligt påfund som ska vara ett verktyg, inte ett självändamål!

Lucas Carlsson sa...

Lars, det viktigaste när man vill minska sin klimatpåverkan är att minska sin energiförbrukning.Här har du några enkla förslag på hur man effektivt minskar utsläppen av växthusgaser:

1. Flyg inte
2. Undvik biltransporter
3. Ät mindre kött
4. Stäng av prylar som inte används
5. Köp inte prylar som inte behövs
6. Sopsortera
7. Rösta på politiker som vill minska utsläppen

Writer sa...

Jag antar att de åtgärder som verkligen behövs göras står över huvudet på den enskilda individen att göra. På det sättet är informerandet nödvändigt för att skapa en bred folklig opinion för förändring. Man skulle kunna tänka sig att en stor katastrof eller två skulle införskaffa en radikal förändring i folks förhållningssätt till själva frågan, men efter Katrina, torkan i Frankrike, de omfattande skogsbränderna i Grekland, våran egna Gudrun och mer så börjar man undra vad det egentligen krävs för att folk på riktigt ska höja ögonbrynen och hålla dem uppe. Man kan lätt gå in i tänkandet att dessa problem alltid funnits närvarande i människohistorien, men en av forskarnas poänger är ju precis att det inte alls är så.

Jag lever inte själv upp till allt som borde göras för att förbättra våra klimatförutsättningar. Men precis som när man ska börja träna under det nya året så är det bara i handling och inte i ord som man hittar resultatet.

Gunnar Sundh sa...

Trevlig post. Har du möjlighet att kommentera EU:s nya klimat- och energipaket som publiceras idag, så skulle jag tycka att det vore intressant.

Det har väl spekulerats i att Sverige skall "tvingas" sänka sin användning av fossila bränslen med minst 20 procent fram till 2020. Är det lite eller mycket? Alltför lite givetvis, men ambitiöst ändå tänker jag som inte kan någonting. Med tanke på att antalet människor och mängden industri ökar samtidigt. Och det är trots allt ett politiskt beslut, så alla politiker verkar inte så verklighetsfrånvända, eller?