torsdag 24 januari 2008

De demokratiska kandidaterna

Det skulle vara spännande att läsa om den nya europeiska överrenskommelsen kring hur utsläpp av växthusgaser ska reduseras. Jag googlade runt lite för att försöka hitta vad de nya överrenskommelserna var, men kunde inte hitta annat än generella texter om att Sverige ska sänka sin koldioxidförbrukning med 17% och att 49% av alla energiförbrukning ska täckas av förnyelsebar energi (eller var det icke-fossil?). Ifall någon har en länk där man kan se det faktiska protokollet så hade det varit kul att läsa om.

Som spontan kommentar till sänkning av koldioxidutsläpp med 20% till 2020 så uppfattar jag det som för lite. Som motivation kan jag säga att boken jag läst är kritisk till IPCCs rapport om klimatförändringar, vilken den menar inte tagit med de senaste rönen som bygger på ett återkopplingsperspektiv i miljön. Detta har rapporten inte gjort eftersom det skrivits så få artiklar om det hela och mest nyligen. Artiklarna menar t.ex. att när medeltemperaturen överstiger en viss gräns så kommer våra skogar sluta att ta upp koldioxid och istället börja avge det (skogsbränder, stora träd skymmer bort mindre), vilket skulle innebära ännu mera koldioxid, vilket innbär högre temperatur, vilket innebär ännu sämre upptag av skogen. Sådana återkopplingseffekter ger bistrare prognoser för framtiden. Sett till förra rapporten som IPCC skrev så översteg temperaturökningen det värsta scenariot.
Ingen kan säga vilken gräns för koldioxid i atmosfären som kommer försätta oss i en situation bortom återvändo (permafrost smälter, grönlandsisen försvinner, golfströmmen stannar), men jag är övertyg om att en sådan gräns finns och naturens tecken pekar på att vi är oroväckande nära den. Ur det perspektivet menar jag att det krävs fundamentala förändringar, där ändrade värderingar leder till ett hållbart samhälle. Ifall detta nu är en revolutionistisk tänkares utopi i likhet med de som vill ha det kommunistiska samhället i början av 1900-talet, präglat av min egen tid eller ifall detta har någon förankring i verkligheten återstår väl att se. Jag tycker dock man måste vara öppen att se på detta uppenbara problem klimatförändringarna blivit fastslaget som ur perspektiv som sträcker sig utanför det ramverk vi är vana att tänka i, för medan vi tycker det är bekvämt att hålla oss till denna rationella, moderata inställning finns det inga garantier för att naturen gör det.

Häromdagen såg jag ett klipp på aftonbladets hemsida där pimärvalskandidaterna Hillary och Barack bråkade om vad de hade och inte hade sagt. Clinton anklagade Obama för att tycka att Reagen fört en bra politik varpå Obama anklagade Clinton för att anklaga honom. Eller något i den stilen. Jag blev nyfiken på att se fler klipp från debatter kandidaterna mellan så jag gick ut på YouTube och sökte efter "Clinton Obama".
Något revolutionerande hittade jag inte, men tyckte ändå det var spännande att se hur alla har möjlighet att lägga upp sina egna inlägg i debatten. Här har vi en debatt i CNN som, ifall man ser alla tre avsnitt, pågår i 30 minuter.



Det ger en lite mer känsla för vilka kandidaterna är, även om det är svårt att helt veta deras ståndpunkter i sakfrågorna. Generella svar som 'jag vill ta ut soldaterna ur Irak när läget tillåter det' fungerar ju trotts allt bäst i den politiska arenan.
Av kandidaterna tycker jag bäst om Obama. John Edwards profilerar sig som anti corporate greed och poängterar ofta hur hans kampanj inte är sponsrad av lobyister. Men i debatten framstår han inte som en ledare och jag har mycket svårt för att tänka mig att han kommer ta igen det han ligger efter för tillfället. Man får inte se så mycket av Hillary Clinton i de här klippen dessvärre, och även om episoden där Clinton menar att Obama gillar republikansk politik finns med, så är första halvan av den bortklippt.

Som rolig kuriosa kring primärvalet i South Carolina, läste jag att denna delstaten historiskt sett varit plats för pajkastning mellan kandidaterna. E-mails har skickats ut där det står att Obama egentligen är muslim. Och i julas skickades julkort påstådda från Mitt Romney som förordar månggifte.

Obamas kampanjapparat har lagt upp en 1984-inspirerad film där gråa människor sitter som zombier och lyssnar till Hillary. Tydligen så är detta den första reklamfilmen som marknadsförde macintoshen.



Jag tänker vänta med min entusiasm över att Bush försvinner från vita huset tills jag fått se vad det är som vi får istället. Från de debatter jag fått se med Hillary så har hon gjort ett väldigt dåligt intryck. Det är nästan som om hon tagit lektioner av Persson i härskartekniker, och hon påminner mig starkt om norska FrPs egna Siv Jensen . Det faktum att hon framstår som den troligaste kandidaten för vita huset oroar mig (även om det givetvis är en lång väg kvar att gå).

1 kommentar:

Gunnar Sundh sa...

Hej igen Johan,

Jag orkar tyvärr inte själv läsa genom det, men här har du det som finns officiellt från EU: EU climate action.

Jag har läst den av MEMOsarna som verkar intressantast (MEMO0833) och... det var intressant, men säger inte mig jättemycket - tyvärr.