Jag hade egentligen på förhand tänkt skriva om tingens dualism, hur motpoler förstärker varandra och ofta är del av samma väsen. Jag hade materialet klart för mig och tänkte utgå från saker jag läst i "I varje trumslag jordens puls".
Men. När jag sökte efter debattartiklar om religion kontra humanism stötte jag på något så iögonfallande att jag var tvungen att skriva om det först.
Jag ska ge er en guidning i mina cyberresa..
Jag hittade först en debattartikel där Kurkiala varnar för att se vetenskapen som något annat än den är. Titeln Överdriver förnuftstro farligare än vidskepelse låter kanske bekant i förhållande till saker jag tidigare uttryckt.
Därifrån kom jag till humanisternas hemsida där de formulerade sitt svar (läs det gärna, personligen tycker jag att de väljer bort att svara på de djupare implikationerna av det Kurkiala skriver). På hemsidan följer de kontinuerligt den offentliga debatten om religion kontra ateism.
Där hade den en länk till DN där man skriver om Hatet mot humanismen. Skribenten där oroar sig över hur tidning i allt större utsträckning vänder sig mot upplysningsidealen. Eller tja, egentligen oroar han sig över att tidningar i större grad kritiserar humanisterna.
Nu till det iögonfallande. En av bloggarna som blogat om DN inlägget var Kristoffers blog.. och han har lyckats att personifiera det jag menar är den svenska övertron på förnuft. Jag kunde först inte förstå ifall artikeln var ironiskt skriven eller inte, men när jag kommit till slutet förstod jag att den inte var det. Det går i artikeln att läsa att "Religion om något ska, bör och måste kritiseras. Den är ju inte logisk, inte vetenskaplig och bygger inte på några som helst fakta. I andra situationer är människan logisk och agerar med förnuft, men när hon har vanföreställningar om mystiska väsen som inte existerar hyllas hon för sin "fromhet" och "spiritualism". Hade det inte varit religion inblandat hade personen spärrats in på hispan.".
Utöver smått klumpiga formuleringar tycker jag det är intressant hur den som skrivit verkar ha en fundamentalists tro på att allt som är logiskt är gott och allt som inte är det är av ondo.
Jag tycker att religion kontra humanism är ett intressant debattområde. Tyvärr förstår jag efter att ha företagit min resa över artiklar att gapet mellan de två sidorna är så stor att debatten är meningslös.
2 kommentarer:
Hej Johan!
Roligt att du läser min blogg.
Du verkar dock missförstå mig en aning, eller snarare göra en "kvällstidningsdragning" av mina ord.
Det jag skriver är att religionen skall kristiseras. Jag skriver också att den inte är logisk och att den drivs av vanföreställningar.
Jag skriver INTE att allt som inte är logiskt ska kritiseras. Varför ska man t ex kritisera kärleken? Att ibland handla instinktivt eller känslomässigt är inte logiskt, men det betyder inte att det måste vara fel för det. Det är dock ytterst sällan som dina vanliga känslomässiga instinkter och handlingar påverkar andra människor negativt.
Däremot måste man kritisera religionen, eftersom den bidrar till så mycket ondska i världen, så mycket lidande. Och det faktum att den inte är logisk och förnuftig gör att jag - och många med mig - har väldigt svårt att förstå varför man ska tro på någon religion.
Förstår du nu vad jag menar?
Välkommen tillbaka till min blogg i framtiden!
Kristoffer
Det här är väl ändå dagens största lögn? "Det är dock ytterst sällan som dina vanliga känslomässiga instinkter och handlingar påverkar andra människor negativt." Jag hävdar att allt ont som gjorts i religionens namn i grunden är just vanliga känslomässiga instinkter och handlingar. Vår förmåga att spontant skada varandra (fast vi ofta inte vill) kallas för arvssynden. Religion och kultur är det som ger oss möjlighet att skilja oss från övriga rovdjur och deras instinkter.
Min personliga åsikt är att vetenskapen möter religionen i båda ändarna. När vetenskapen är som taffligast lånar den religionens sämsta sidor — fundamentalismen, ofta mot religionen själv. När vetenskap är som bäst, något både Johan och jag som fysiker möter, har man nytta av ett religiöst tankesätt eftersom mycket är för stort för att passa in i vårt vardagliga förnufts mallar. Naturvetenskapen är ett konstverk signerat Gud.
Skicka en kommentar