Det har väl sannolikt inte gått någon förbi att Obama blev vald till USAs nya president under natten till förra onsdagen. Tom Bradley effekten att folks rasism inte gör utslag i opinionsmätningar, men kommer fram i det faktiskt valet uteblev. Kanske fanns där en effekt av mobiliserande av väljare som gjorde att Obama kom ut ännu bättre än vad man hade förutsett. Nu blir det åtminstone en person som bemästrar det engelska språket som leder USA. På DN.no förutspår man att 500 000 jobb till kommer försvinnan innan Obama tar över i Januari. Detta är utöver de 180 000 jobben som försvann under Oktober. En ekonom säger att inte ens Stålmannen skulle kunnat förhindra den recessionen man nu är inne i om han fick ta över nu. Kanske finns det hopp på sikt.
För den som gjort sig mödan att se McCains tal efter valet har det säkert gått upp hur polariserat USA blivit. När Obama, USAs nästa presidents namn, nämndes så började publiken bua. All respekt för McCain dock som gjorde sitt bästa för att förklara för publiken att Obama faktiskt blivit president och att man måste stå tillsammans i de svåra tiderna som är påväg. Paul Krugman har nämnt detta växande hatet hos vissa grupper i USA i sin blog på NYTimes. Där förutspår han framtida segregering i USA där ett hat växer fram mot de liberala.
Innan valet tittade jag på den halvtimmes reklamfilm som Obama sände om sig själv. Lyssnar man på vad han säger där om utrikespolitik så är han inte alls bättre än varken Bush eller McCain.
2 kommentarer:
Som jag förstår det så är den stora politiska skillnaden mellan Obama och Bush att Obama vill ta sig an de stora utmaningarna med politska lösningar, medan Bush enligt den marknadsliberala neokonservativa ordning ville överlämna problemformulering och hanteringen till marknadskrafterna.
Det gick till och med så långt att kriget i Irak blev en tummelplats med stora och snabba vinster för stora koncerner med goda kontakter.
Som jag ser det så kommer demokratin i USA och hela världen att få en nödvändig injektion i och med Obamas tillträde. Det väntar dock gigantiska utmaningar som kommer att kräva en pragmatisk president som kommer att testas av sina "motståndare" både på hemmaplan och bortaplan. Jag hoppas verkligen på Obama.
När Obama nu har vunnit med en så stor marginal som han faktiskt hade så tror jag att det kommer ha en försonade effekt. Skönt att slippa advokater och domstolsutslag om vilka röster som ska och inte ska räknas.
Jag kan inte säga att jag vet allt om hans politik men är iaf glad att det inte är ännu en republikan. Men trots att det är Obama, och allt han har sagt så är det väl knappast någon som räknar med "och så levde de lyckliga i alla sina dagar...".
Skicka en kommentar