De flesta känner nog till symbolen med yin och yang, där en cirkel innehåller en svart halva med en vit cirkel och en vit halva med en svart cirkel. Detta är den taoistiska symbolen för harmoni. I taoismen, som är en över 2000 år gammal religion, präglas tankesättet hårt om tingens interna harmoni. Man tror där att människor och djur en gång levde i harmoni med varandra. Precis som det beskrivs i bibeln där människobarnet kunde sova tillsammans med lejonet så trodde man på en tid då människor och djur inte åt upp varandra. Man trodde tom på en tid där människor och djur kunde kommunicera. I takt med att människorna blev fler så började man dock äta av de små djuren. Djuren å sin sida blev skygga för dessa människor som hade börjat äta av dem. Kontakten bröts och med tid började människor t.om. döda varandra.
Det är dessa meningar, som jag läst i tao enligt puh, som jag tänker på när jag läser i DNs artikel om hur Lidl förgiftat slängd mat. Detta lär man ha gjort för att de hemlösa skulle sluta rota i deras sopor efter utgången mat. Nu kan jag inte garantera att historien är sann, den låter så extrem och där finns ingen fällande dom, men om vi ansätter att den är det för en stund.
Jesus sa ju en gång att så ni behandlar era lägsta, så behandlar ni också mig. Nu har vi alltså gått över till att hälla frätande medel i Jesus mat också. Är samhället bättre idag än det varit tidigare?
Man kan fundera över var vi har slutat upp. Varför har vi landsmän och landssystrar ute på gatan utan tak över huvudet som livnär sig på att äta utgången mat som slängts från butiker. Varför reagerar personalen med att förgifta maten istället för att bara lägga maten i en lättillgänglig kontainer där man lätt kunde plocka upp den. Vad tänker vi människor på? Finns det någon tanke kvar på vårat samhälles bästa, eller har vi alla redan förvandlats till egoister utan förmåga att tänka bortom oss själva och våra egna problem?
Idag köpte jag en megafon (aluma) av en man utanför Coop. För det blev han 25 NOK rikare, hoppas han har glädje av dem. En brödlimpa utan pålägg får han för det. Det finns (presumptivt) många hemlösa i Bergen. Man kan tänka på att detta är Europas regnigaste stad och att vi är i vintertid. Man kan också tänka på att Norge är ett av världens rikaste länder.
Idag har vi större möjlighet än någonsin att förverkliga våra egna liv. Jag har haft möjlighet att komma till Norge för att vara tillsammans med min kärlek. Människor (i väst) har möjlighet att resa till Australien för att backpacka i ett år, eller till USA för att bli filmstjärnor. Vi är våra egna livs smedar. Förr i tiden arbetade man 50 / 60 timmar i veckan för sitt levebröd, idag kommer vi undan med 40 timmar, eller som jag 37 och en halv. Trots all denna fritid, trots alla dessa möjligheter som finns så kommer jag inte ifrån att undra vad man egentligen vunnit. Jag pratar med mina grannar när jag träffar dem, men inte alls i samma grad som jag tror att man gjorde förr. Jag går i kyrkan, men tror inte att den gemenskapen som finns där idag är densamma som den en gång varit. Kanske är det bekvämare att dra sig lite undan än att faktiskt ta ställning till sin omgivning och kanske är det detta som får vårat samhälle att kallna av. En liten bit i taget.
Vad anledningen än är - jag tror vi är påväg i fel riktning.
Vad händer hos människor om deras barn är sjuka idag? De stannar hemma från jobbet. Och om de också är sjuka? Då stannar frun också hemma. Och om hon också är sjuk.. Då börjar det bli problem. Skulle jag hjälpa dig med barnen? Nä, jag ska ju på skidresa i Schweitz, du vet ju hur jag sett fram emot det här. Föräldrarna då? De är hemma. I landet du valde att lämna för att självförverkliga dig. Vi är våran egna lyckas smedar.
PS:
- Krisen skyldes ikke en feil i det frie markedssystemet, og løsningen er ikke å prøve å gjenoppfinne systemet, sa Bush i talen.
- Frimarkedskapitalisme er langt mer enn en økonomisk teori. Det er drivkraften bak sosial mobilitet, det er motorveien til den amerikanske drømmen, fortsatte presidenten.
.. När han säger det förstår vi att frimarknadskapitalismen måste vara fel.
4 kommentarer:
Vad menar du med detta? Vi i norden älskar att klaga. Är det regn så är det fel, det kan vara för varmt, för kallt, för lite snö, för mycketsnö. Tja, vissa finner fel i allt. Vi har aldrig varit så rika och haft det så bra och ändå klagar vi. Helt tragiskt. Träffar så många som har det så jobbigt. 5 åringen som miste sin far där familjen skrev ett underbart kort och tackade för det fantastiska omhändertagandet. Pojken var mammas nya kjærste. Får träffa så otroligt många fantastiska människor som inte klagar som är positiva och glada... de klagar aldrig på något. De är tacksamma. Jag är tacksam varje dag för mina fina barn, min hälsa, att jag har det så bra. När Per är sjuk och jag är sjuk och barna är sjuka då kommer mamma..... så det så.
Ang Lidl, så får affärer i Sverige inte ge bort mat som är dålig eftersom det är förbjudet och den måste kasseras allt enligt Livsmedelsverket. Det är sålunda inte tillåtet att lägga mat på ett "lämpligt" ställe för att på så sätt ge det till någon annan.
Alla på Chalmers gick en kurs i bärkraftig resursanvändning, eller något i den stilen, och där fick man räkna på maten som slängs. Jag minns inte just nu, men det var skitmånga procent som slängs. På restauranger, dvs nästan färdig lagad mat. Affärer, allt som har gått ut, eller på annat sätt blivit dåligt. I hemmen slängs jämförelsevis lite även om mer och mer slängs även här. Ändå är det många som tror att det är i hemmen som maten slängs, och prata om att lukta först och inte stirra sig blind på "bäst-före" datumen.
Hos affärer och restauranger borde det kanske vara annorlunda nu när det har uppmärksammats hur mycket vi slänger, inte för att vi slängde mindre igår.
Jag tror att Lidl förgiftade maten, och jag tror att de fortfarande tycker att de fortfarande gjorde rätt. De hemlösa kanske stökade till det lite när de nu skulle rota i deras sopor hela natten. Men det är ju så att man blir ledsen.
Tips till nästa inlägg: "Flickan med hundhalsbandet" ifrån P1 dokumentär, jag kunde knappt ta mig igenom hela programmet. Känsliga lyssnare varnas Dokumentärredaktionen
Jag tror inte att det är så stor skillnad på folk nu och när jag var barn på 70-talet. Vi har blivit väsentligt rikare, vi har helt andra möjligheter till förkovran i form av konsumtion av såväl prylar som upplevelser. Sysselsättningsgraden är högre nu (fler har mer lönearbete), vi kan resa betydligt mycket mer och längre.
Samtidigt så är vi utsatta för ett mycket aggresivare reklambudskap som gör oss mer otillfredställda både med hur vi ser ut och vad vi har. Möjligheterna till förströelse i form av tv, internet och shoping gör det svårare att varva ner och därför blir vi mer stressade.
På 70-talet hade vi främst kärnvapenkrig, oljekris och surt regn att oroa oss för. Idag har vi klimatförändring, peak oil, finanskris och egentligen fortfarande kärnvapen.
Det sorgliga är att vi trotts all vår ökade rikedom varken har blivit lyckligare eller mer omtänksamma. Visst är det skönt att vi kan klara oss så bra på egen hand. Vi kan vara vår egen lyckas smed. Men samhället tar skada när vi bosätter oss bakom grindar och murar, världen tar skada när vi inte reflekterar över vilka konsekvenser vi skapar genom våra val (och ickeval). Vi har aldrig haft bättre möjligheter att göra gott, samtidigt som vi aldrig har större möjligheter att skapa förödelse och lidande.
Ghandi sa: "var den förändring du vill se". Jag tycker mig se att viljan till denna förändring sprider sig. Föregångarna och förebilderna är många, det är faktiskt upp till oss, saker och ting sker inte av sig själva, men när tiden är mogen kan de komma fort, så se till att tiden är mogen! Jag försöker strunta i snubben i stadsjeepen och istället bli inspirerad av alla som vill förändra.
PS. Jag har aldrig handlat på Lidl och tror inte att jag kommer att ha anledning att göra det i framtiden heller.
Jag tror siffran Markus letar efter är ca 20% mat som slängs/kasseras. Det är ett märkligt resursslöseri. Tack å lov har EU dragit ned ordentligt med sitt produktionsöverskott. Jag tror mig minnas att 10% av skördarna och slakterna inte säljs (om inte lite mindre), vilket ska ställas mot 30-40% för 5-10 år sedan. Men ändå, det blir ju bara 0.90*0.80 = 72% av all mat som vi producerar inom EU som vi faktiskt äter upp.
Det enda jag köpt av Lidl är ett paket kex som jag köpte i Marocco på ett café uppe i Atlasbergen (kanske kan man kalla det för second hand?). Jag har förövrigt aldrig handlat hos dem och tycker att deras inställning mot facket och deras övervakning av personalen är förkastlig. Tex i Tyskland måste man bära armbindel i fall man har mens så man kan få överskrida sin dagliga tidskvot för att nyttja toaletten.
Jag vet inte riktigt hur jag ska ställa mig till resandet. Turism i sig är förkastligt. Man visar upp en konstgjord miljö för att tillfredställa västerlänningars konstlade förväntningar på paradiset/ödemarken/det genuina. Man reser runt från sandstrand till djungel till öken för att kryssa av på sin lista över upplevelser man vill ha i sitt bagage. Dessutom kommer sällan pengarna lokalborna tillgodo. (tex i Thailand så är stannar bara 28% av turistpengarna kvar i landet). Å andra sidan är det ju som sagt en upplevelse man kanske kommer minnas en lång tid även om det inte omformar ens liv i grunden så är det förhoppningsvis något trevligt och avslappnande att tänka tillbaka på. Fast vad säger att det inte räcker att ta långa strandpromenader på Österlen eller uppleva våra egna vidsträckta skogars täthet? Jag tror att det exotiska och paradisliknande tillståndet är det som lockar de stora massorna ut till världen.
Skicka en kommentar