torsdag 22 maj 2008

L'amour de loin

Igår arbetade jag som guide på festspillena här i Bergen. Festspillena är ett årligt återkommande evenemang här, och räknas som ett av Norges största kultursatsningar. Tunga jättar som statiolhydro är med och sponsrar när ansträgningen att samla hela kulturnorge på en plats görs. Över två veckor så har man klassiska konserter, operaföreställningar och teater om vartannat. Igår fick jag höra att självaste kungen varit i Grieghallen för evenemangets öppningscermoni. Han hade dock valt bort den experimentella och kritikerrosade operan till förmån för teater istället. Grieghallen och operan ja.. det var alltså där jag hamnade. Fördelen med att vara anmäld som hjälpare på en föreställning är att man slipper betala inträde. Nackdelen är att utöver att man givetvis måste arbeta, så har man ingen platsgaranti. När de Jaufré och den mystiske pilgrimmen upprepat om vartannat att "de lärt sig tala om lyckan, men inte känna den" i över en halvtimme måste jag erkänna att min stackars känsliga bak började nå bristningsgränsen för vad den tål. det är väl ungefär där gränsen går för mystiskt gapande på franska går från att vara charmerande till att bara bli jobbigt.
Föreställning var skapad av Kaijo Saariaho, som tydligen är en stor internationell kulturprofil. Den var inspirerad av ett verk om den kända italienska trubaduren Jaufré Rudel och "korreografin" försökte ta denna 1100-tals historia in även i en modern kontext. Istället för det hopplöst utdaterade sättet att framföra opera på där man faktiskt har skådespelare, så använde man sig nu istället av en animerad film som sångarna sjöng till. Jag kunde inte hjälpa att tänka att sju animeavsnitt (som ungefär motsvarar samma längd i tid) nog trots allt skulle varit mer berikande.

Nu närmar det sig snabbt tiden då jag ska flytta ut från mitt kära rum på Grönnlien och flytta ner till centrum. Eller tja, för att effektivisera hyran ska jag bo hos Nathalie medans hon pluggar i Itallien. Jag är spännd på att se hur det ska gå när mina saker, som små pusselbitar, ska passas in i Nathalies redan så fulla rum. Första flyttlastet går nu på Lördag, sista på lördag om en vecka. Jag ser detta som ett bra sätt att underhålla min tidigare asketism vad gäller ting.

17 Maj i Norge var allt som man kunde vänta sig. Massor av folk, konserter och bodar där man kunde köpa mat och dricka. Jag fick tillfälle att äta sockervadd och förundras att jag inte ätit mer av denna fantastiska onyttighet tidigare. En stor debatt föranledde 17 Maj angående om andra flaggor än den Norska skulle få vara med i tåget. Debatten fördes mest i Oslo, och eftersom de nog ändå kom fram till att det bara borde vara den norska flaggan, så la Bergen stor vikt vid att alla flaggor var välkomna. En man ifrån Stavanger fick hålla Bergens 17 Maj tal. Eller ja, han fick hålla 17 Majs Bergental. Kan inte komma ihåg om det var så i Oslo också, men i Bergen hade man flera tal, och det som kanske verkade mest viktigt var just Bergentalet.
Säga vad man vill, men 17 Maj är och förblir en högtid för alla i Norge. För ett år sedan minns jag hur de invandrarna jag såg på tunnelbanan såg precis lika entusiastiska ut, och var precis lika finklädda. I Bergen kunde man också se väldigt många leende ansikten från alla möjliga ställen. Med viss avund kunde jag se den stiliga Skotska processionen vandra fram med kilt och säckpipa.

Appropå utlänningar och Norge, så var jag igår inbjuden till att iscensätta en Svensk invasion av Norge. Alla Bergens svenskar var ombedda att komma iklädda bruna kläder. Vi skulle därefter låtsas storma en Norsk fästning (eller något liknande) och därmed vara del i ett konstprojekt. Det fanns också möjlighet att diskutera med konstnärinan om olika sätt som svenskarna kan invadera Norge på. Hon hoppades nämligen få vatten på sin kvarn om teorin att det i realiteten pågår en svensk invasion av Norge.

I nyheterna har det varit mycket tråkigheter. Lars berättade att man hade kännt jordbävningen i Kina ända bort till Taiwan. Ganska skrämmande.. den största kinesiska jordbävningen i modern historia.
Och från Kina är det ju ett stenkast bort till Burma. Någon som fått med sig att i valet kring grundlagsändring har 99% röstat, medans man fortfarande inte vet hur många hundra tusen som har, eller kommer till att ha, dött som konsekvens av cyklonen. Gör man lite enkel matematik skulle det inte förvåna mig om det är teoretiskt omöjligt med en 99%s valdeltagelse, iaf om procenten räknas mot röstlängderna.

I Norge har vi haft en gigantiskt flygstrejk som orsakade stora problem för helikopterberoende statoilhydro i några dagar. För att den sedan snabbt blev avklarad. Nu tror jag att offentligt anställda rent generellt gått ut i strejk, men jag vet inte så noga. Att vara ett av världens rikaste länder har nog dessvärre inte förvandlat Norge till ett av världens nöjdaste.

7 kommentarer:

Vic N sa...

Jag läste om Festspillen i majnummret av BBC Music Magazine, så det är nog ingen liten grej. Angående musik så hoppas jag att du tittar på finalen till Eurovision Song Contest, då Sverige (som alltid!) spås ha mycket goda chanser att vinna hela tjottabalongen. Jag kommer själv att avnjuta den i berusade vänners sällskap.

Har insett att jag var ruskigt pank till CSN damp ned på bankkontot, inte undra på det då jag köpt flygbiljetter till England, köpt skor och tröjor för flygresan, nya byxor och även en bok om engelsk grammatik. När jag väl är i England gäller det att göra ett fläckfritt intryck på min handledare. Dock ställer jag mig frågande hur jag ska kunna ha råd att resa till Tyskland och Schweiz i sommar.

Jag har lite bekymmer med romanen och hur den borde utveckla sig. Som jag hade tänkt att skriva den verkar kräva att jag förflyttar huvudkaraktären till 1937 i den sista och fjärde (final) delen. Inte en helt omöjlig utveckling, men kanske för radikal. Spekulerar i att göra handlingen betydligt mer oförrutsägbar och att ett sådant hopp skulle bli mer accepterat då, å andra sidan riskerar jag att göra läsaren irriterad.

Lucas Carlsson sa...

Min erfarenhet av opera är inte så stor, men bägge de två gånger jag har suttit i publiken så hade en akt räckt alldeles utmärkt.

Både när det gäller cyklonen i Burma och jordbävningen i Kina så blir det uppenbart hur utelämnad människan är till naturens skiftningar. Förhoppningsvis så kan det komma något gott ur bägge dessa katastrofer.

Cyklonen i Burma påminner liksom Tsunamin om hur viktigt det är att inte skövla mangroveskogarna utmed kusterna. Jag har sedan tidigare bestämt mig för att bojkotta de populära tigerräkorna som bär stor skuld till denna skövling.

Anonym sa...

Jeg synes det er absurd å si at syv animeavsnitt skulle vært mer berikende enn en operaforestilling. Der er greit at du syntes at akkurat den operaen ikke var så spennende, men du har tross alt lyttet til levende musikk, fremført av levende mennesker; og det er etter min mening mer berikende enn noe animeavsnitt noensinne vil kunne bli.

Anonym sa...

Jag tycker det är mer berikande att äta apelsin än att kolla på anime

Vic N sa...

Jag instämmer med Nathalie! Jag är ingen operaälskare, men opera liksom de flesta konstuttrycksformer är "an acquired taste". Italienarna är ju helt galna i opera. Visst får man ett visst begär att invadera Polen när man lyssnar på Wagner men det brukar gå över efter sisådär 3 timmar.

Problemet med pop-musik och pop-kultur är att den är (närmast?) intetsägande och därför lätt att ta sig till. Hur många "kärlekssånger" var det inte under Melodifestivalen? Stieg Larssons Millenium-serie är en obskyr handling och ett torftigt språk, ändå läser folk det - då det inte ger ngt motstånd! Luis Jorge Borges är knappast känd i de breda lagrerna trots sin stora fantasirikedom och sina intrikata handlingar - just för att han utövar motstånd.

It's an acquired taste - därför ska man tvinga skolbarnen att läsa Strindberg, Lagerlöf, Lagercratz, Lagerkvist, Karlfeldt och andra giganter som utgör vårt kulturarv. Tro inte att det är en tillfällighet att norrmän älskar Grieg och danskar älskar Nielsen och Andersen.

Johan, har du några planer att besöka Sverige under nationaldagen? Ryktas att familjen Jehpsson tar fram grillen även i år! :)

Vic N sa...

Förresten, fisk och skaldjur bör man väl undvika till största möjliga mån med tanke på den stora och negativa miljöpåverkan fisket har, och att vi håller på att fiska upp all fisk.

Lucas Carlsson sa...

När det gäller hurvida man bör avstå från fisk och skaldjur så skiftar det beroende på fiskemetod och art.

Skarpsill går utmärkt att äta, likaså odlade blåmussor eller insjöfisk. Kravmärkt fisk går också bra.

Man bör dock låta bli torsk, havskräfta, tigerräkor, rödspätta och ål.

Om man vill värna om sin egen hälsa, kommande generationer, ekosystemen och djuren så betyder det mycket om man skär ner/avstår från nötkött. Boskapsuppfödningen har nämligen stor klimatpåverkan och för att bevara öppna landskap i Sverige så räcker det med en liten del av den köttkonsumtion som vi har idag.