lördag 22 september 2007

Som en dans... eller?

Nu har jag börjat bli lite mer bekant och faktiskt påväg mot hemmastad i Bergen. Inne i rummet har jag fått fyra kvm som är mina. På väggen bakom min säng har jag hängt upp så många av mina posters som möjligt. Ibland kan jag undra vad man ska behöva så mycket plats för i vanliga fall? madrassen tar upp ungefär halva min yta, en soffa andra halvan. Ovan på soffan har jag alla mina kläder, under den allt annat. Jag har improviserat fram ett system utan logik som antagligen kommer övergå till kaos över tiden, men tills vidare har jag koll på var mina saker ligger. Riskokaren och datorn har generöst nog kunnat placeras ut i rummet.

I förrgår gick jag och Nahtalie på vår första danslektion. Antagligen kommer det bli fler. Jag hade mig inga illussioner innan om hur det skulle bli och nog var det det jag tänkte på när jag sa att 'visst kommer det bli pinsammt' till entrén där vi betalade. Vi var lite sena, fast egentligen gjorde det inte så mycket, under lektionen gick vi igenom en rad olika danser. Vi hann med en stel salsa, en osynchroniserad linedans, en stillastående jive, en lindyhop med blickarna helatiden riktad mot de som dansade brevid när vi försökte gissa stegen och varför inte en vals på mer ograciösa sätt. Stackars Nathalie som jag krampaktigt höll fast i varje gång de sa att vi skulle byta partner, fick lite ont i fötterna. Ni som har försökt vet kanske hur det kan bli om man tar fel på höger och vänster i en vals.. det blir en lätt krock. Instruktören trodde nog jag var lite dum och sa ett antal gånger.
-Ditt andre höyre
-Du kann vel forskell på höyre och venstre?
Nä, någon motorisk begåvning är jag nog inte, men den lilla trösten är att vi gjorde framsteg.
Nathalie å sin sida tyckte att valsen var den bästa dansen, för då kände man sig som en princessa.
-Gjorde du det? frågade jag förvånat
-Nä, men jag kunde ha gjort det
Imorgon ska vi dit igen.

Jag har också börjat få ordning på vad som behöver göras. Jag var på NAV för första gången igår. För att registrera sig som arbetssökande samt för att få lön utbetald i Norge behöver man norskt personnummer.. detta kommer dessvärre ta tre veckor från det att man ansökt om det. Detta är egentligen inte ett så stort hinder, jag kan fortfarande söka och dessutom få ett jobb. Jag kommer få tag i det här mycket på egen hand.. söka jobb på deras hemsida och skicka mitt CV. Lönen kommer jag ju inte kunna få på ett tag, men jag har ju en del pengar sedan tidigare, så jag klarar mig alltid.

Tidigare har jag tänkt på Norge som landet där godiset, bilarna och spriten är dyr, men ett besök i matvarubutiken har fått mig att inse att när man är i Norge måste man var vaksam om man inte ska bli ruinerad. Ett kilo norska äpplen (ja, de andra sorterna också) kostade 29 NOK/Kg.. vilket motsvarar i runda slängar 35 SEK. Det var nästan så att jag hajade till. Jag har stora planer på att skapa ett hushållsekonomiprogram som ska ge mig lite koll på vad man kan och inte kan köpa ifall man inte ska bli ruinerad. 4 paprikor för 20NOK kändes däremot inte så allvarligt, men jag har fått ett bra incitament att börja handla efter specialerbjudande snarare än vad jag behöver.

Igår följde jag Nathalie på en föreläsning om den ryska formalismen och det var riktigt intressant! De gamla Petersburgs ryssarna kom i runda slängar fram till att man måste underliggöra språket för att deautomatisera människor. Detta kom som en ren reaktion på positivismen där man menade att författarens huvuduppgift är att men så precisa ord som möjligt beskriva den enda sanningen som finns om det man beskriver. Formalisten vill få läsaren att tänka, tolkandet av en text är ett självändamål, på så sätt ska man återerövra orden som nu har förvandlats till döda och automatiska. Formalisterna menade att konstens uppgift är att ge liv till betraktaren och få denna att reflektera igen. Jag ser verkligen fram emot nästa föreläsning.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Pardans? ...Du har altså redan börjat förbereda dig för pensionärslivet. Är det inte lite väl tidigt?

Hum, Norge måste ha svårt att locka turister som inte är millionärer. Hur mycket kostar förresten ett kilo äpplen i Sverige? Alla vet inte det.

Writer sa...

På ICA när jag åkte låg de svenska äpplena på 15 kr/kg, vilket jag tror är ett ganska bra pris i vanliga fall ligger det nog mellan 15 - 20 kr.

Vad gäller pensionärer får jag väl tillstå att vi kanske såg ut som sådana när vi var där jämfört de andra, men jag är glad om jag kan röra mig på det sättet när jag blir så gammal :).

Unknown sa...

Är du avundsjuk Lars? Jag tror att du gärna hade velat dansa lite med Sofia.
Hur många jobb har du sökt nu då? Hur går det med lgh:en, när flyttar ni till något större? Er situation nu påminner lite om när jag och Josefine bodde på vandrarhem i ett litet rum i Göteborg, innan vi fick lgh, men det gick bra, vi tyckte bara illa om vissa pakistaniers vanor i köket=lök i mängder+ingen städning efter sig.

Lucas Carlsson sa...

Jag antar att det där med koordinationen har med det genetiska att göra, jag skulle aldrig få för mig att gå danskurs med Helena efter att hon skrattade ut mig på boxaerobicen för att jag liknade Janne Långben.

Nu sitter jag och knåpar på en "miljöbot" som ska delas ut till Malmös stadsjeepar under miljöpartiets trafikkampanj.

Vic N sa...

På Konsum kostar äpplena 8.90-9.90 kr/kg under sommaren, och under vintern kostar de kravmärkta ca 20 kr/kg. Fujiäpplen från Kina brukar ligga kring 25 kr/kg.

Kul att du förstår norrmännen och norrkvinnorna (vad heter de egentligen?). Själv övar jag upp min tyska med mina fadderbarn. De ger ofta tvingade leenden och sätter ibland läsk i halsen, när jag pratar med dem. ;)

Miljöbot? Låter som ett effektivt sätt att vinna över jeepägarnas röster. Fast jag antar att det mest är till för förbipasserande som råkar uppfatta dem. Var ett företag i Sthlm som utformade sin direktreklam som en P-bot och fick sjävla betala höga böter då den var för lik the real thing.

Btw Johan, jag tror att de flesta nutida författare anser att läsaren bör ha tolkningsmöjligheter. Läsaren utgör halva romanen, brukar man säga. Möjligen att deckarförfattare som specialiserat sig på onani av kriminaltekniska detaljer undgår det mantrat, tex Jan Guillou. Är fingret avhugget, så är det!

Kommentar om pardans lämnar jag därhän. Förövrigt alltid trevligt att känna en varm kvinnokropp tätt in till sig. Det bör jag inte heller kommentera, vid närmare eftertanke.

Auf Wiederhören!
Victor

Vic N sa...

Jag anser förövrigt att det enda rätta är att pysa luften på däcken på stadsjeepar. Nattliga räder, ett måste! Möjligen skulle man kunna höja skrotningspremien till 200 000 kr för stadsjeepar och ha en specifik punktskatt för dem, om man vill bli av med dem.

Orsaken till att folk köper stadsjeepar är för att de känner sig "säkra" och vill uppleva "akta dig, här kommer jag"-känslan. Bilarna hade sålt ännu bättre om de hade haft en kulspruta på taket, vill jag minnas att de sa på CBS 60 min.

Anonym sa...

Alltså det är så kul att ni dansar :) Jag vill också dansa pardans! Du kan träna med mig här i Sverige om du sticker hem nån gång :) De har pardans på min dansskola, fast jag har ingen att träna med så jag får nöja mig med jazzen och baletten.

Anonym sa...

Eeh man kanske skulle skriva under också om man är anonym.... /Malin